Καλωσήλθατε στο ιστολόγιο του Γ1 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής.
Εδώ θα βρείτε ανακοινώσεις του σχολείου και του δασκάλου, αναρτημένες εργασίες των παιδιών, αλλά και εκπαιδευτικό υλικό που θα κάνει τη μάθηση περισσότερο ευχάριστη, διασκεδαστική και δημιουργική.
Καλή περιήγηση!

Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

Πρόσθετα και Συντηρητικά

Στο μάθημα της Γλώσσας μιλήσαμε για την πυραμίδα αλλά και για τις παγίδες της διατροφής μας. Αναφερθήκαμε και στα συντηρητικά που βάζουν σε κάποια τρόφιμα για να ζουν περισσότερο, να είναι πιο νόστιμα, να έχουν καλύτερη εμφάνιση κλπ. Πολλά από αυτά όμως κρύβουν παγίδες για την υγεία μας. Στο άρθρο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρεις:


ImageΤα πρόσθετα και τα συντηρητικά τροφίμων είναι φυσικά ή τεχνητά χημικά, τα οποία προσθέτουμε στα τρόφιμα για να μεγαλώσουμε τη διάρκεια ζωής τους ή να βελτιώσουμε το χρώμα και την εμφάνισή τους. 

Τέτοιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί από τα αρχαία χρόνια στα τρόφιμα, με παράδειγμα το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την εμφάνιση των έτοιμων φαγητών, έχουν παρουσιαστεί εξαιρετικά πολλά καινούρια πρόσθετα και συντηρητικά, τα οποία δεν είναι όλα ασφαλή για την υγεία μας. Κάποια από αυτά έχουν κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις, αλλεργίες, άσθμα, ημικρανίες και πάρα πολλές άλλες ασθένειες.

Για την καλύτερη διαχείρηση αυτών των ουσιών, κάθε ένα πρόσθετο έχει πάρει έναν μοναδικό αριθμό. Στην Ευρώπη οι αριθμοί αυτοί ξεκινούν με το Ε, πράγμα όμως που δε συμβαίνει εκτός Ευρώπης. Οι χώρες γενικώς δεν έχουν τις ίδιες νομοθεσίες και απαγορεύσεις για τα διάφορα πρόσθετα. Σε πολλές χώρες επιτρέπονται ουσίες που σε άλλες είναι απαγορευμένες, σε άλλες εμφανίζονται με το Ε μπροστά, σε άλλες με τον αριθμό και σε άλλες με την ονομασία τους.

Σε γενικές γραμμές τα Ε χωρίζονται στις εξής ομάδες:

Ε100-Ε199     χρωστικές ουσίες
Ε200-Ε299     συντηρητικές ουσίες
Ε300-Ε399     αντιοξειδωτικές ουσίες
Ε400-Ε499     γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα, σταθεροποιητές
Ε500-Ε599     ρυθμιστές οξύτητας
Ε600-Ε699     βελιτωτικά γεύσης
Ε900-Ε999     διάφορα
Ε1000-Ε1999     πρόσθετα χημικά

Η παρακάτω λίστα έχει καταρτιστεί από ερευνητικά νοσοκομειακά κέντρα της Γαλλίας

ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ
ΟΥΣΙΕΣ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣΥΠΟΠΤΕΣΠΡΟΚΑΛΟΥΝ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Ε131Ε103Ε102Ε104Ε388
Ε142Ε105Ε110Ε123Ε339
Ε210Ε111Ε120Ε141Ε340
Ε211Ε121Ε123Ε150Ε341
Ε212Ε125Ε124Ε151Ε407
Ε213Ε126Ε127Ε153Ε450
Ε214Ε130Ε171Ε461
Ε215Ε152Ε173Ε462
Ε217Ε181Ε180Ε463
Ε239Ε240Ε465
Ε241Ε466
Ε477

Αυτές τις ουσίες μπορούμε να τις αποφεύγουμε, αλλά το πρόβλημα έχει μεγαλώσει, γιατί τώρα πάρα πολλές εταιρείες αναγράφουν τα πρόσθετα με το όνομά τους και όχι με τον κωδικό. Στο food infoμπορείτε να βρείτε ποιές ονομασίες αντιστοιχούν στον κάθε κωδικό.

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω μέρη:
  1. wikipedia - food additives 
  2. wikipedia - e-number 
  3. Τρώμε 5 κιλά συντηρητικά το χρόνο - Άρθρο από το Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου